Choď na obsah Choď na menu
 


Eastcup CACIB Prešov 21. 2. 2010

22. 2. 2010

Hodnotenie: Výborná 1, CAC

Rozhodca: Svetlana Radjuk (BLR)

Posudok: zuby v norme, dobrý pohyb, dobrá hlava, jemne zúžený hrudník, pes je príliš mladý

Aj napriek nie práve pozitívnym skúsenostiam s prešovskej národnej výstavy, ktorej sme sa zúčastnili v septembri, sme sa rozhodli, že sa do Prešova vrátime opäť, tentokrát na medzinárodnú výstavu, ktorá sa konala v priestoroch prešovskej mestskej športovej haly. Keďže pri kruhoch už nebolo miesto, zložili sme sa na tribúne, resp. pri vstupe na tribúnu, odkiaľ sme mali výborný výhľad na dianie vo všetkých kruhoch.

Plemeno Mastín del Pirineo posudzovala bieloruská rozhodkyňa Svetlana Radjuk. Alissia nastúpila po prvýkrát v triede strednej.  Výstavu nám mimoriadne znepríjemnil svojrázny štýl posudzovania bieloruskej rozhodkyne. Ako prvý do kruhu nastúpil Ozák Farma Štěkot, tu mala pani Radjuk pripomienky k jeho majiteľovi a neodpustila si poznámku, prečo prihlasuje šteňa na výstavu a či chce mať skoro junioršampióna. S Alissiou sme vošli do kruhu so zmiešanými pocitmi a očakávaniami, čo sa bude diať. Pani rozhodkyňa odmietala so mnou komunikovať po anglicky, nemecky či španielsky, a tak sa kruhom niesla iba ruština, ktorej som nerozumel. Svetlana Radjuk asi úplne zabudla, že má k dispozícii tlmočníčku, i keď na komunikáciu medzi vystavovateľom a rozhodcom vo väčšine prípadov postačí gestikulácia. Pani Radjuk však mala po celý čas ruky vedľa tela alebo za chrbtom a pokiaľ som nerozumel jej rodnému jazyku, intenzívne zvyšovala hlas. Ani tu si neodpustila poznámku, že čo robí 15-mesačná suka v "intermedia".  Potom do kruhu zavolala mladého psa a bez toho, aby videla oba jedince naraz vo výstavnom postoji či v pohybe, sucho skonštatovala "BOBa ma fena". Spolu vedúcou kruhu sme museli teda pani Radjuk usmerniť, že sa nachádza na medzinárodnej výstavu a najprv musí v triede strednej (a vyššie) udeliť CACIB a až jedinec, ktorý získa CACIB može získať titul BOB (samozrejme nastupujú oň aj jedince z mladých a veteránov). Na tvári pani Radjuk sa zjavilo prekvapenie a dodala: "to som nevedela". Do debaty prispela aj vedúca kruhu s konštatovaním, že keď teda zadala Alissii CAC, nech jej pridá automatiky aj CACIB a tým pádom jej može zadať aj BOB. Pani Radjuk však odmietla zadať Alissii CACIB, pretože je to podľa nej ešte veľmi mladá fena, a tak v posudkovom liste škrtla BOBa, ktorý by bol bez CACIBa neplatný. Osobne si myslím, že rohodkyňa ako pani Radjuk, nemá na medzinárodnej výstave čo hľadať, pretože neovláda mezinárodný výstavný poriadok, je ochotná komunikovať iba po rusky a navyše nepozná zásady slušného správania. Musím ešte doplniť fakt, že Svetlana Radjuk sa bojí psov!!! Všimol som si to už pre našim nástupom do kruhu, keď pri kaukazákoch robila prehliadku zubov z dvoch metrov a potvrdilo sa mi to aj pri Alissii, pretože keď jej chcela skontrolovať paspárky a videla, zdesene mi povedala, aby som Alissii držal "glovu"(hlavu), inak nebola ochotná vykonať kontrolu paspárkov. Navyše ma fakt pohoršila skutočnosť, že S. Radjuk absolútne nerešpektuje rozdelenie tried, stanovené medzinárodným výstavným poriadkom a doslova nariaďuje vystavovateľom, do akých tried majú svojich psov prihlasovať.

Musím skonštatovať, že výstav psov sa zúčastňujeme často a s radosťou, ale prístup a správanie bieloruskej rozhodkyne Svetlany Radjuk sa nám natrvalo vryje do pamäti ako mimoriadne negatívna skúsenosť.

 

Náhľad fotografií zo zložky Eastcup CACIB Prešov 21. 2. 2010